Markedskommentar: Godt nyt fra Kina giver håb

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

Kina var det første land til at blive ramt af coronavirus, og dermed også det første land til at lukke økonomien ned. Derfor kan Kina også ende med at blive en form for drejebog for resten af verden, der i takt med virussens spredning ligeledes lukkede ned en efter en. Det skriver PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, om i denne markedskommentar

Verden er nu i gang med at genåbne, og i den forbindelse kan Kina give værdifuld information, i forhold til hvad der kan forventes på den økonomiske front under disse genåbninger.

”Kan give” skal dog læses med fed streg under ”kan”, for politiske, strukturelle og ikke mindst kulturelle forskelle betyder, at vejen til økonomisk genopretning vil være forskellig, modsat forløbet når man lukker ned.

23. januar lukkede kineserne Wuhan, og 8. april blev ind/udrejse-restriktionerne hævet. Dermed er Kina knap to måneder længere fremme i normaliseringen end Vesten. Status på nuværende tidspunkt er, at genopretningen er i god gænge, og at udviklingen overordnet set har været V-formet som forventet. Der er lommer af øget smitte, men primært importeret fra udlandet – en udvikling som vores egen regering sandsynligvis skeler kraftigt til i forhold til rejserestriktioner.

Kina tester alle indrejsende og har ligeledes fortsat rejserestriktioner på plads, ligesom der også er forbud mod større forsamlinger, og biografer er fortsat lukkede helt efter to dages åbning, som affødte et øget antal smittede.

Påbud lægger en dæmper

En ting er væksten i den økonomiske aktivitet, noget helt andet er niveauet. Trods positive vækstrater i industriproduktion, investeringer og ejendomsmarkedet er der sektorer, som langt fra er kommet sig helt.

Væksten i detailsalget er endnu ikke nået i positivt territorium, men faldt dog kun med 7,5 pct. i april. En stærk udvikling, i lyset af at væksten i marts var på minus 16 pct., men stadigvæk et svagt tal, der peger mod, at forbrugerne er tilbageholdende. Særligt inden for bestemte kategorier af forbrug (service).

Mens f.eks. det kinesiske bilsalg er tilbage på samme niveau som før coronakrisen, så lå omsætningsvæksten i restaurantbranchen på -31 pct. i april, beklædning på -21 pct. og smykker på -12 pct.

Servicesektoren er som helhed ikke overraskende fortsat svag. Distancerings- og maskepåbud lægger en dæmper på, hvor hurtigt genopretningen kan ske, og dertil kommer den menneskelige faktor, hvor mange, uanset om det er muligt eller ej, afholder sig fra at gå ud at spise osv. Læg dertil, at fly- og togrejser hidtil kun har bevæget sig op på 60 pct. af niveauet i juni sidste år.

Kigger vi på udenrigshandlen, har den kinesiske eksport holdt sig forbavsende godt. Dette skyldes måske mindre overraskende, at en tredjedel af landets eksport er teknologi, og lukket inde i vores egne hjem har behovet for ny elektronik blomstret. Medicinal trækker ligeledes op. Eksporten af tøj og tasker – alt det man behøver, når man bevæger sig ud – faldt i april med henholdsvis 29 pct. og 42 pct.

Forbrugerne er den afgørende faktor

Overordnet set bevæger alt sig dog i den rigtige retning, hvilket er taknemmeligt og svært at undgå, når vi går fra nedlukning til gradvis åbning. Men de kinesiske erfaringer peger også mod, at mange brancher stadig vil være hårdt ramt i en lang periode.

Privatforbruget er dybt underdrejet to måneder inde i genåbningen, og med de høje ledighedsrater er det langt fra sikkert, at vi i en overskuelig horisont kommer tilbage på niveauet før coronakrisen.

Forbrugerne er den afgørende faktor for, om det, der indtil videre ligner en V-formet udvikling, spiller sig ud, eller om vi ender i et U-formet vækstforløb. Holdes der igen med at forbruge, vil opturen i fremstillingssektoren miste momentum efter den initiale genopretning, og i værste fald så meget at flere fyringer bliver nødvendige, og/eller at midlertidige afskedigelser bliver permanente.

Ser vi ind i en stigende jobusikkerhed, vil forbrugerne hellere spare op end at forbruge, og det vil ikke være godt nyt for den globale økonomi. Lige præcis derfor pusler flere regeringer også med yderligere stimulans, som skal sætte gang i forbrugslysten, og en meget direkte måde at gøre det på er ved at give forbrugerne penge i hånden.

Denne markedskommentar er skrevet af chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen.